Tuesday, October 30, 2007

Big Brother is watching u....!!!!!!!


Αθάνατη Ελληνική Πραγματικότητα...........











Απίστευτο και όμως αληθινό...Στον ημιόροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης αντίκρυσα το παραπάνω θέαμα! Μόνο ένα ελληνικό, καλλιεργημένο, φιλοσοφημένο και άκρως ποιοτικό μυαλό θα μπορούσε να το έχει γράψει αυτό, μπας και προστατευτούν οι ένοικοι από την...."ακράτεια" μερικών-μερικών....επίσης συμπολιτών μας!!!
:-Ρ :-D :-P :-D :-Ρ

Monday, October 29, 2007

Καλό χειμώνα...και επισήμως!!!


Δευτέρα 29 Του Οκτώβρη...και ναι! πλέον κοιτώντας στον τοίχο μας ή στα καινούρια ρολόγια χειρός μας βλέπουμε τους δείκτες να τρελαίνονται και να γυρίζουν αντίστροφα! Τι έγινε ρε παιδιά?? Μα ασφαλώς άνθρωποι και αντικείμενα καλωσορίζουν πια τη χειμερινή ώρα, ρίχνοντας σε χειμερία νάρκη τη θερινή, που θα ξυπνήσει σε περίπου πέντε μήνες από τώρα..

Άραγε γνωρίζει κανείς ποιανού φαεινή ιδέα ήταν αυτή η προσθαφαίρεση μιας ολόκληρης ώρας και προς τι αυτή η παρέμβαση του ανθρωπίνου χεριού στην αέναη κίνηση των γραναζιών του ρολογιού μας?

Σύμφωνα με μια σχετική δημοσκόπηση που έγινε πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, έδειξε ότι μόνο ένα άτομο στις... 10.000 (!) γνώριζε να απαντήσει..(Τώρα θα μου πείτε: αμερικανάκια είναι αυτά, πού να ξέρουν!!)

Το θέμα λοιπόν της εφαρμογής της "θερινής ώρας" είναι καθαρά πρακτικό και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός! Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Αντί λοιπόν να λέμε ότι το καλοκαίρι όλες οι δουλειές θα αρχίζουν μία ώρα νωρίτερα (για παράδειγμα στις 7 το πρωί) και να διαμαρτύρεται ο κόσμος, «βαφτίζουμε» το επτά... οκτώ και έτσι κανείς δεν αντιδρά!

Η εφαρμογή της θερινής ώρας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, ­ μια ώρα μπροστά από τη χειμερινή, ­ καθιερώθηκε το 1966 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να ισχύει σε λίγες πολιτείες αρχικά και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και για τις χώρες της Ευρώπης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα οδήγησαν και την δική μας πολιτεία στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα πλαίσια αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν και η εφαρμογή της «θερινής» ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου (ενώ από τις αρχές του 1997 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίστηκε η «θερινή» να παραταθεί ως και το τέλος Οκτωβρίου).

Ενδιαφέροντα όλα αυτά αν σκεφτείτε ότι όλοι συχνά κάνουμε αυτό που πρέπει και μας έχει επιβληθεί χωρίς καλά-καλά να ξέρουμε το γιατί!
Καλό χειμώνα λοιπόν...και κάθε δικαιολογία για καθυστερήσεις σε ραντεβού...
...λυπάμαι αλλά δεν γίνεται πια δεκτή!!!

Friday, October 19, 2007

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα…………


Άλλος για τη βάαααρκα μας?????


Όχι βέβαια ότι χωρούσε κι άλλος στη βάρκα μας… τρικάβαλο, δεεεε λέει!!!
Προχθές λοιπόν είχα το παρθενικό μου ταξίδι – εκδρομή – βόλτα στο άγνωστο κι αέρα στα πανιά μας με δίκυκλο… μηχανή… μοτοσακό τέλος πάντων…!!

Συνοδηγός και συνοδοιπόρος του Τάσου – μπάτσου έμαθα επιτέλους πόσο όμορφα νιώθεις στις δύο ρόδες… κάτι που πριν μου προξενούσε φόβο (και τελικά ακόμα μου προξενεί!), αλλά αυτή η απίστευτη αίσθησης ελευθερίας πραγματικά σε κάνει να ξεχνάς όλα τα άλλα!

Καβάλα στην αγαπημένη μας πλέον «ΧαΒαΗ», σε τρελεές για μένα ταχύτητες -> 0-120 σε περίπου 4”… και σε κάτι λίγο ακόμα 200ρίσαμε, κάτι που βεβαίως έγινε μία ή δύο φορές αφού τσιμπούσα τον οδηγό να σταματήσει!! Εξάλλου είμαστε κατά της «επικίνδυνης» οδήγησης..

Τελικός προορισμός μας κατέληξε να είναι ο Νομός Πέλλας, τελείως άσχετος και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον προορισμός μπορώ να πω, αλλά ήταν απλά τόσο κοντά και τόσο μακριά… Πλάκα, πλάκα .. προς τα εκεί είχαμε να πάμε από τις ημερήσιες με το σχολείο..

Τέλειαααα η βολτίτσα μας…επιτέλους βγήκα από τα στενά σύνορα της Σαλόνικας.. μετά από αρκετό καιρό!

Τέλεια, τέλεια….με όλα τα κακά που συνεπάγονται...
*βλέπε: το τρελό κρύο που έφαγα κατά την επιστροφή μας (με είχαν προειδοποιήσει να βάλω διπλό παντελόνι και το θεώρησα υπερβολή!), και το τρελό πιάσιμο μέσης, πλάτης και όλων των άκρων!! Ακόμα φτερνίζομαι!!
Πάντως οφείλω να πω πως ενθουσιάστηκα και ανυπομονώ για την επόμενη απόδραση..!

Thank you Taaaaasos!!!

Wednesday, October 10, 2007

Γιατί μπαμπάααα???

Τσιμισκή, ώρα 2.30 το μεσημέρι, πεζοδρόμιο από αριστερά...

Ένας ανάπηρος πεσμένος στο έδαφος με το κλασικό τσίγγινο κυπελλάκι μπροστά του που περιμένει για τροφή..

Κόσμος παέι κι έρχεται και λίγοι σταματούν..ούτε καν εγώ..περνάω και σχεδόν γυρίζω το κεφάλι μου, μην αντέχοντας αυτήν τη διαφορετικότητα, αυτήν τη "δυσάρεστη πλευρά της ζωής"..

Και τότε είναι που ακούω ένα παιδάκι, θα' ναι- δε θα' ναι 6 ετών, να λέει με απίστευτη αφέλεια βλέποντάς τον : "Μπαμπά, γιατί αυτός ο κύριος δεν έχει πόδια??"

Γυρίζω έντρομη και κοιτάω το παιδάκι και περιμένω να ακούσω την απάντηση του άτυχου πατέρα, ο οποίος πρέπει σε απόσταση αναπνοής από τον ανάπηρο να λύσει τις απορίες του παιδιού του.. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έλεγα στη θέση του..

"Χτύπησε παιδί μου, χτύπησε.." απαντά και προχωρά πιο γρήγορα..

Για αρκετή ώρα ομολογώ πως σκεφτόμουν αυτήν εδώ την εικόνα, τον άνθρωπο που άκουγε τη συνομιλία αυτή, την αμηχανία του πατέρα.. και πάνω από όλα τις απορίες και τα γιατί των μικρών παιδιών. Όμορφος που φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια τους και κάθετι που είναι ενάντια σε αυτή την ομορφιά τους ξενίζει..

Ας φορέσουμε λοιπόν όλοι μας ένα ζευγάρι παιδικά μάτια κι ας ξεχάσουμε για λίγο όσα μας απασχολούν.. Δεν είναι και τόσο άσχημος ετούτος ο κόσμος, σωστάα??


Πασπαλίστε με νεραϊδόσκονη.....!

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΙΣ!!!!

Μετά από την απορία αρκετών..διευκρινίζουμε στους αγαπητούς μας -μη μυημένους- αναγνώστες ότι το "Yappi Party" της προηγούμενης ανάρτησης δεεεεν τονίζεται στο "a" (καμία σχέση με τους Γιάπηδες της Νέας Υόρκης!) αλλά τονίζεται στο "i" ...

Δηλαδή ΓΙΑΠίίίί, μιας που τέτοιου είδους πάρτυ μπορούν να λάβουν χώρα (χωρίς να φρικάρεις όταν πέφτουν παντού τριγύρω ποτά και τσιγάρα!) μόνο σε γιαπιά, κοινώς νεόχτιστα και ακατοίκητα σπίτια (και όλα οργανωμένα από "ακατοίκητα μυαλά" :-P - ή τέλος πάντων από αραιοκατοικημέναααα!!!!!!)

Αυτό για να γνωρίζετε πού θα καταλήξετε όταν θα σας έρθει η πρόσκληση για το
Yappi Party Vol.3!!