Monday, October 29, 2007

Καλό χειμώνα...και επισήμως!!!


Δευτέρα 29 Του Οκτώβρη...και ναι! πλέον κοιτώντας στον τοίχο μας ή στα καινούρια ρολόγια χειρός μας βλέπουμε τους δείκτες να τρελαίνονται και να γυρίζουν αντίστροφα! Τι έγινε ρε παιδιά?? Μα ασφαλώς άνθρωποι και αντικείμενα καλωσορίζουν πια τη χειμερινή ώρα, ρίχνοντας σε χειμερία νάρκη τη θερινή, που θα ξυπνήσει σε περίπου πέντε μήνες από τώρα..

Άραγε γνωρίζει κανείς ποιανού φαεινή ιδέα ήταν αυτή η προσθαφαίρεση μιας ολόκληρης ώρας και προς τι αυτή η παρέμβαση του ανθρωπίνου χεριού στην αέναη κίνηση των γραναζιών του ρολογιού μας?

Σύμφωνα με μια σχετική δημοσκόπηση που έγινε πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ, έδειξε ότι μόνο ένα άτομο στις... 10.000 (!) γνώριζε να απαντήσει..(Τώρα θα μου πείτε: αμερικανάκια είναι αυτά, πού να ξέρουν!!)

Το θέμα λοιπόν της εφαρμογής της "θερινής ώρας" είναι καθαρά πρακτικό και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός! Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Αντί λοιπόν να λέμε ότι το καλοκαίρι όλες οι δουλειές θα αρχίζουν μία ώρα νωρίτερα (για παράδειγμα στις 7 το πρωί) και να διαμαρτύρεται ο κόσμος, «βαφτίζουμε» το επτά... οκτώ και έτσι κανείς δεν αντιδρά!

Η εφαρμογή της θερινής ώρας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, ­ μια ώρα μπροστά από τη χειμερινή, ­ καθιερώθηκε το 1966 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να ισχύει σε λίγες πολιτείες αρχικά και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και για τις χώρες της Ευρώπης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα οδήγησαν και την δική μας πολιτεία στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στα πλαίσια αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν και η εφαρμογή της «θερινής» ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου (ενώ από τις αρχές του 1997 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίστηκε η «θερινή» να παραταθεί ως και το τέλος Οκτωβρίου).

Ενδιαφέροντα όλα αυτά αν σκεφτείτε ότι όλοι συχνά κάνουμε αυτό που πρέπει και μας έχει επιβληθεί χωρίς καλά-καλά να ξέρουμε το γιατί!
Καλό χειμώνα λοιπόν...και κάθε δικαιολογία για καθυστερήσεις σε ραντεβού...
...λυπάμαι αλλά δεν γίνεται πια δεκτή!!!

5 comments:

Katerina Karakasidou said...

Anti na grafeis oloklira katebata den mpaineis ka8olou msn na ta poume pou me exeis sundesi me Kairo???????

trcoff.gr said...

Το μισο το χειμερινο ωραριο και ακομη πιο πολυ το οτι γυρνω σπιτι νυχτα. :(
anyway, καλο χειμωνα

Anonymous said...

@ aikaterini
Βρε καλό μου....πότε θες να σε πετύχω που καλοπερνάς εκεί στην ξενιτιά και έχεις κάνει τη νύχτα μέρα??Αν κρίνω από την ώρα που αφήνεις τα comments (4:01 ΑΜ)..εεεε...εγώ τότε συνήθως κοιμάμαι!!

@ >>γιάννης<<
Κι εγώ νύχτα γυρνώ αλλά τουλάχιστον όταν φεύγω για τη δουλειά είναι πλέον μέρα!Για εμάς τους καημένους που πιάνουμε δουλειά στις 7:00 εφαρμόστηκε τούτο το σύστημα..!

Lambrini said...

Καλό χειμώνα Ξα, ωραία η επιλογή του θέματος...πάντως μπορείς να είσαι περήφανη για μένα γιατί είμαι 1 στις 10.000 χαζούς αμερικανούς που το ήξερε αυτό, χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! Φιλιά!!!

Funny said...

@lambrini
Εεεε...μα ήμουν σίγουρη...
Εξάλλου τέτοιου είδους πληροφορίες στο σόι μας τις ξέρουμε ήδη..(εγώ για τους ξένους τα γράφω αλλά σσσ...μην το πεις πουθενά..!)